Analizë: Protestat në Egjipt tregojnë ulje të popullaritetit të Sisi-t

thumbs_b_c_da3f8b95fbcf0e58514fd81fad60960a

Share with:

FacebookTwitterGoogleLinkedInPinterest


KAJRO – Protestat e fundit në rrugë në Egjipt kundër vendimit të qeverisë, e cila heqë dorë nga dy ishujt në Detin e Kuq dhe ia dorëzon kontrollin Arabisë Saudite pasqyrojnë uljen e mbështetjes popullore ndaj presidentit egjiptian Abdel-Fattah al-Sisi, thonë analistët,  (AA).

Javën e kaluar, qeveria egjiptiane njoftoi se ia ka dorëzuar kontrollin e dy ishujve Tiran dhe Sanafir, Arabisë Saudite, të cilat kanë qenë nën kontrollin e Egjiptit për më shumë se gjashtë dekada.

Qeveria ka mbrojtur këtë veprim, duke argumentuar se Egjipti ka marrë nën kontroll dy ishujt në vitin 1950, pas shqetësimeve se Izraeli mund ti merrte me dhunë.

Ata më tej sqarojnë se të dy vendet kanë nënshkruar marrëveshje të demarkacionit detar, me të cilën dy ishujt kalojnë në ujërat saudite, proces ky i cili kishte zgjatur gjashtë vite.

Marrëveshja mbi dy ishujt, e cila u njoftua gjatë një vizite të mbretit saudit Salman në Egjipt, ka ngjallur zemërimin e opinionit dhe akuza ndaj Sisit për shitjen e territorit egjiptian Arabisë Saudite.

Disa aktivistë kanë nisur një fushatë në internet që përshkruajnë Sisin si “Awaad”, duke iu referuar një karakteri nga një këngë e vjetër egjiptiane, i cili kishte shitur vendin e tij, që cilësohet si një akt i turpshëm në sytë e egjiptasve rural.

Kjo marrëveshje ende është duke pritur miratimin nga parlamenti egjiptian.

“Protestat tregojnë se popullariteti i regjimit është ulur”, tha analisti politik Hasan Nafa për Anadolu Agency. “Është hera e parë që shohim protestuesit të cilët nuk janë anëtarë të grupeve islamiste apo opozitare, që bëjnë thirrje për largimin e Sisit”, tha ai.

Nafaa, megjithatë, tha se është ende herët të flitet për një “kryengritje popullore” kundër regjimit të Sisit.

“Regjimi beson se ata janë marrë me çështje të ndryshme në një mënyrë të përsosur, që nuk është e vërtetë”, tha ai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *