Kosovë, fillon shënimi i “Javës së Personave të Pagjetur”

thumbs_b_c_3090117e64cdeab860d2be1ff22eb648

Share with:

FacebookTwitterGoogleLinkedInPinterest


Duke vendosur lule tek Memoriali për të Zhdukurit në oborrin e Kuvendit të Kosovës, familjarët e personave të zhdukur dhe përfaqësuesit e Komisionit Qeveritar kanë shënuar fillimin e aktiviteteve për të kujtuar më shumë se 1600 persona të vrarë dhe pastaj të zhdukur nga forcat serbe, për fatin e të cilëve edhe sot e kësaj dite, 17 vjet pas përfundimit të luftës në Kosovë, nuk dihet asgjë.

Gjatë kësaj jave, nga sot e deri më 27 prill kur edhe shënohet “Dita e të Pagjeturve në Kosovë”, komisioni së bashku me familjarët dhe shoqatat, do të kërkojnë që kjo çështje e ndjeshme mos të mbahet më peng nga politika e cila, sipas tyre, po bllokon procesin e zbardhjes së fatit të të zhdukurve.
Kjo kategori e shoqërisë kosovare që cilësohet si një nga më të prekurat nga lufta, insiston tek institucionet dhe udhëheqësit e shtetit që t’i kushtojnë rëndësi shumë më të madhe çështjes së ndriçimit të fatit të personave të zhdukur, duke kërkuar nga bashkësia ndërkombëtare që të bëjë trysni më të madhe tek Qeveria e Serbisë për të bashkëpunuar në këtë aspekt.

Kryesuesi i Komisionit Qeveritar për Persona të Pagjetur, Prenk Gjetaj, gjatë konferencës së sotme ka ripërsëritur kërkesën që çështja e të pagjeturve të bëhet pjesë e bisedimeve Kosovë – Serbi, në Bruksel.

Përfaqësuesi i familjarëve të personave të pagjetur, Bajram Qerkini, thekson se ata janë të vetëdijshëm që institucionet e Kosovës i kanë duart e lidhura në këtë proces, por ka theksuar se pala kosovare duhet të jetë më këmbëngulëse në kërkesën e saj që Serbia të bashkëpunojë më tepër në zbardhjen e fatit të personave të zhdukur.

Nga sot e deri më 27 prill, Komisioni Qeveritar për Persona të Pagjetur së bashku me shoqatat, për shtatë ditë rresht, do të vizitojnë familjet dhe monumentet përkujtimore, për ta ndarë dhimbjen së bashku me familjarët e 1666 personave të zhdukur, për fatin e të cilëve edhe pas 17 vjetëve nuk dihet asgjë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *