Liqeni Treska në Shkup pritet të vihet në funksion vitin e ardhshëm

thumbs_b_c_ba7726a322b29d0a08e013cde81c5f87

Share with:

FacebookTwitterGoogleLinkedInPinterest


Sa më shumë afrohet stina e vërës, aq më tepër shuhet entuziazmi i qytetarëve të Shkupit dhe më gjerë se nga temperaturat e larta këtë verë do të mund sa do pak të freskohen në liqenin Treska në Saraj të Shkupit.

Vetëm 12 kilometra larg nga qendra e Shkupit dhe më një sipërfaqe prej 136.000 metrash katrorë që ka kapacitet të akomodojë 10 mijë notues, kompleksi i ndërtuar në vitet ‘70-të me vetëkontribut të qytetarëve sot as për së afërmi nuk i ngjanë kompleksit të dikurshëm atraktiv me restorante dhe markete, ndërsa për shëndetin dhe sigurinë e qytetarëve brenda kompleksit ka pasur stacion policor dhe shërbim mjekësor ambulant.

Pamjet e regjistruara nga  (AA) flasin për një hapësirë të braktisur dhe të amortizuar në mënyrë të skajshme, me pishina jofunksionale, restorante që nuk punojnë, tualete jo-funksionale dhe kamp-shtëpiza të braktisura, të cilat janë elemente shoqëruese të secilit kompleks pushues, ndërsa uji nuk plotëson kriteret shëndetësore për not. Pas pavarësisë së Maqedonisë, për një kohë të gjatë ky kompleks ka qenë nën kompetencë të Komitetit Olimpik dhe më vonë Qytetit të Shkupit, ku nuk është bërë asnjë investim, që përfundimisht siç thotë kryetari i komunës së Sarajit Bekim Murati në një prononcim për Anadolu Agency nga viti i kaluar me vendim të Qeverisë Liqeni Treska i është dhënë në pronësi komunës së Sarajit për çka është hartuar plani urbanistik i cili së shpejti pritet të kalojë procedurat në Ministrinë për Transport dhe Lidhje.

Liqeni Treska në ShkupLiqeni Treska në Shkup

“Që nga fillimi kur kemi kërkuar që të na jepen kompetencat mbi këtë liqen nuk kemi pasur për qëllim menaxhimin e përjetshëm si komunë, por, të krijojmë kushtet e nevojshëm që më vonë të gjejmë një kompani e cila do të vendosë në funksion atë liqe i cili para 20 apo 30 viteve ka qenë krenaria e Shkupit dhe më gjerë për çka po punojmë intensivisht dhe mund të them se vitin e ardhshëm ky objekt do të jetë në funksion dhe në shërbim të të gjithë qytetarëve të cilët do të mund të kalojnë një ditë apo një fundjavë në liqen”- thotë Murati. Sipas tij vënia në funksion do të bëhet përmes partneritetit privat-publik ose koncesionit të cilin do ta fitojnë kompanitë të interesuara për të zhvilluar biznesin e tyre.

Duke folur për rrjedhën e bisedimeve më palët e huaja të interesuara për të marrë në menaxhim liqenin, Murati thotë se kompanitë turke lënë përshtypje më serioze pa dashur të përmend emra konkret meqë siç shprehet nuk do të ishte në frymën e të bërit biznes.

“Kompanitë turke janë më serioze sepse në secilin takim që kemi pasur kanë ardhur me dokumentacion të kompletuar dhe me ide konkrete. Në bazë të analizave tona do të nevojitet një sasi e madhe e të hollave që të rikthehet në jetë liqeni dhe të shndërrohet në një atraksion, prandaj nevojiten kompani me kapital të fuqishëm. Mendoj dhe jam më se i sigurt se kompanitë turke janë ato të cilat në bazë të kritereve dhe parametrave që kemi do të marrin në menaxhim liqenin Treska” deklaroi Murati.

Ai shprehet se përvoja e kompanive të interesuara turke në sektorin e turizmit i bënë ata shumë optimist se Liqenin Treska e pret një e ardhme optimiste, ndërsa për AA shpalos detaje nga plani për ringjalljen e kompleksit ku përveç hoteleve dhe Spa qendrave është parashikuar ndërtimi i një teleferiku i cili do të lidhë liqenin me kanionin Matkë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *